INFO OG BAGGRUND >        KONTAKT >        


Aktivitetszonen
Akustik
Bæredygtighed
Dagslys
Energi
Facade
Fleksibilitet
Gulv
Gymnastiksal
Ibrugtagning
Indeklima
Indretning
Konstruktioner
Kulturaktiviteter
Kunstlys
Markedsføring
Nye idrætsaktiviteter
Omklædningszonen
Opholdszonen
Organisation
Overgangszonen
Stemningsrum
Dagslys i stemningsrum
Farver
Kunstlys i stemningsrum
Lysrum
Lysstyret stemningsrum
Lysåbning med coating
Lysåbning med diffusion
Lysåbning med silketryk
Lysåbning vandret lamel
Lysåbninger lodret lamel
Lysåbninger lodret-vandret lamel
Nedadlysende armatur
Opadlysende armatur
Scenografering med kunstlys
Virtuelle mellemzone
       Arkitektur, Krop og Rum

Tag
Teknik
Tilbygningszonen
Tilgængelighed
Trad. sportsaktiviteter
Udezonen
Udtryk
Åbenhed

Farver

  

Farver

Farver er vigtige for stemningen i et rum, den rigtige farvesætning kan underbygge et rum og fremhæve dets kvaliteter. En forkert farvesætning kan dominere og opbryde rummet så det bliver uharmonisk og fragmenteret. Mørke og mættede farver på alle vægge kan gøre et rum tungt og klaustrofobisk. Ofte vil der være nok at male en enkelt væg eller en frise for at sætte stemningen i rummet. Farverne skal afstemmes efter hinanden og med mindre man ønsker et helt bestemt udtryk bør man undgå store kontraster der virker dominerende.
Det er vigtigt at planlægge farverne i rummet i samspil med hvilke aktiviteter der skal foregå.
Farver har en stærk kommunikativ værdi. Man kender udtrykkene en kongelig blå eller en hissig rød. Det fortæller om de forskellige følelser der er forbundet til farver.  Forskellige farver har en vis almen betydning men farver opfattes og fortolkes forskelligt fra person til person. Forskellige farver tiltaler forskellige mennesker og understøtter forskellige rum og aktiviteter.
Lyset har en vigtig indflydelse på oplevelsen af farver. Dagslys og kunstlys påvirker rummets farver, så lyset og farven skal ses og planlægges i samspil.  Materialer, overflader og farver har ligeledes en indbyrdes afhængighed og f.eks. gulvet, der er en stor og dominerende flade, skal tænkes med når rummet farvesættes.


Fordel

 • Farver er en hurtig og billig måde at ændre hallens stemning og udtryk permanent

 

Ulempe

 • Hvis ikke farvesætningen planlægges nøje kan rummet få et kaotisk udtryk


Eksempler

Bjærgnæsskolen i Viborg

På Bjergnæsskolen i Viborg er farvesætningen i hele hallen udført af en kunstner. Maleriet på gavlvæggen danner udgangspunkt for den øvrige farvesætning. Opstregninger på gulvet, som normalt har standardiserede farver, er i denne hal tilpasset farve konceptet i henhold til maleriet. Bemærk i øvrigt spillet i teglstensvæggen der passer med de øvrige farver og virker mere levende end en væg uden nuancer i stenene.

  
Østerbrohuset og Remisen i  København

Med farvesætning – og materialerne sættes stemningen i hallen. Remisen i en lys blå farver og spinkle stål konstruktioner virker kølig og klassisk. Østerbro huset er malet i en dyb rød farve og fremstår sammen med trækonstruktionerne varm og omsluttende.Dansesalen på Institut for Idræt Københavns Universitet.

Væggene er malet lys grå, loftet hvidt og boksen med depot er malet mørk rød og der er kunst på væggene. De forskellige farver er afstemt hinanden så der opstår en harmoniske helhed. Naturen og lysets skrift definerer sammen med farverne stemningen i rummet.. Man ser på eksemplet her at en enkelt væg i en stærk farve er nok til at give hele rummet stemning.

Catrine Scholle cant scient i idræt og psykologi minder om at:

 • Det er ikke altid nødvendigt at male et hele rummet for at opnå den ønskede indvirkning, det kan være nok at male endevæggen.
 • Der skal være kontrast mellem idrætsredskab og baggrund: Lofter i badmintonhaller bør Ikke være hvide, medmindre man spiller med røde fjerbolde.
 • Grønne planter indenfor eller udsigt til grønne områder virker beroligende
 • Farver forandres i forhold til hvordan de belyses - ”i mørket er alle katte grå”
 • En farve er ikke bare en farve, den findes i mange nuancer og intensiteter.
 • Farver skal afstemmes efter hinanden for at give et helhedsindtryk En grafiker, en kunstner, en arkitekt eller særlige idrætskonsulenter kan hjælpe med at skabe de rette farvekombinationer.
 • Ensfarvede vægge og loftsflader uden kontrastfelter skaber ro.
 • Farven hvid virker afslappende – også i store rum.
 • Hvid er ikke bare hvid. Den forandrer sig med døgnets timer og naturens farver udenfor vinduerne. En hvid væg kan se violet ud i aftensolen og grønlig med træernes genskær.
 • Farver er afhængige af forholdet til vinduer og lys.
 • Lyse rum virker større end mørke.
 • Farver ofte har en forbindelse til materialevalg.
 • De mest naturlige farver stammer fra naturens materialer.
 • Med en bestemt farve kan man anslå hele bygningens karakter.
 • Store haller kan understreges og gøres lette med lyse farver.