INFO OG BAGGRUND >        KONTAKT >        


Aktivitetszonen
Akustik
Bæredygtighed
Dagslys
Energi
Facade
Fleksibilitet
Gulv
Gymnastiksal
Ibrugtagning
Indeklima
Indretning
Konstruktioner
Kulturaktiviteter
Kunstlys
Markedsføring
Nye idrætsaktiviteter
Omklædningszonen
Opholdszonen
Organisation
Overgangszonen
Stemningsrum
Tag
Teknik
Tilbygningszonen
Tilgængelighed
Trad. sportsaktiviteter
Badminton
Basketball
Fodbold
Gymnastik
Håndbold
Kampsport
Sportssejlads
Svømning

Udezonen
Udtryk
Åbenhed

Fodbold

  

Fodbold

Fodbold er en sportsgren, hvor to hold med elleve samtidigt aktive spillere på hvert hold kæmper om at score flest mål mod hinanden. Spillet afvikles på en plan d.v.s vandret græsplæne (dog findes der indendørs varianter, ligesom visse fodboldklubber har baner af kunstgræs). Et mål er scoret, når det ene hold på reglementeret vis har sendt bolden gennem det andets hold målramme (eller når det andet hold selv er kommet til at gøre det og således har scoret selvmål).

Det er svært for ikke at sige umuligt at fastslå, hvor fodboldspillet dukker op for første gang. Et fodboldlignende spil menes allerede at være spillet i Kina to tusinde år før vor tidsregning - senere som udbredt folkesport. Også i Japan er der meget gamle beretninger om boldspil med fødderne. Romerne og grækerne havde også deres udgaver af fodbold. Også i middelalderens Europa var et fodbold-lignende spil kendt fra bl.a. Venedig. I England blev fodbold spillet som et spil mellem to landsbyer, hvor målet var at sparke fodbolden igennem nabolandsbyens byport - også selv om der var flere kilometer mellem landsbyerne. Den moderne form af spillet opstod i England midt i 1800-tallet, hvor spillet gradvist udviklede sig væk fra Rugby-lignende regler. i 1857 stiftedes Sheffield F.C., den første fodboldklub i verden. I 1864 nedskrev nogle universitets-studerende i Cambridge i England et regelsæt. Herefter bestod et hold af 15-20 spillere. Herefter blev spillet gradvist udviklet med ´offside´-reglen, hjørnespark og indkast, mens antallet af spillere blev begrænset til 11 på hvert hold og der blev indført en regel om, at kun målmanden måtte bruge hænder. I 1872 var man nået så vidt, at der blev fastlagt en standard-størrelse for fodbolden og den første landskamp (mellem England og Skotland) fandt sted.

I Danmark blev fodbold en organiseret sport fra 1879. I 1879 blev den første officielle fodboldkamp spillet i Danmark og boldklubben K.B. fik fodbold på programmet. DBU blev stiftet i 1889. Fodboldsporten blev i 1900 en officiel olympisk sportsgren og i 1904 blev verdensorganisationen FIFA stiftet. (tekst wikipedia)

Eksempel

 

 

 

 

 

 

 

 

Spilleregler og redskaber:
regler.pdf