OM >         KONTAKT >
       Baggrund
Problematik og reflektion > Bæredygtighed > Idrætten
 
 
 
foto Center for Idræt og Arkitektur

Idrætten

 

Idræt kan defineres som en fysisk aktivitet, med forskellige mål. Idræt bliver ofte dyrket for at styrke ens sundhed, forebygge sygdom, udvide ens sociale netværk eller for konkurrence elementet.

 

De fysiske aktiviteter kan opdeles i tre spor:

 

  • Uformelle aktiviteter:

er steder der kan anvendes mere spontant til fysisk aktivitet, såsom legeområder, pladser, parker, multiarealer m.m. Aktiviteterne kombineres ofte med en anden funktion som f.eks. ophold eller socialt samvær.

 

  • Formelle aktiviteter:

er steder hvis primære formål er en fysisk aktivitet. Her kommer folk med et bevidst valg om at dyrke idræt. Det kan være svømmehaller, fitness centre, idrætshaller m.m.

 

  • Hverdagsaktiviteter:

er steder og ruter hvor folk opholder sig mest og er en nødvendighed i hverdagen. Dvs. skole, arbejdsplads, butikker, bolig og helt centralt – ruten mellem disse punkter. Her er det en kombination af transport og aktivitet der lægges vægt på som f.eks. gang, løb og cykling.

 

Idrætten skal ses som en mulighed for at bevæge sig på mange forskellige måder og niveauer.  Alt fra børn til ældre, har grundlæggende godt at bevæge sig, og udviklingen af en række forskellige idrætsgrene, giver på nuværende tidspunkt muligheden for, at alle kan finde en aktivitet der passer til deres temperament, fysik eller ambitioner.

De fleste idrætsgrene er bundet op på nogle regler, og dette medføre at faciliteterne til aktiviteterne ofte også skal opfylde nogle krav.  Samtidig er der dog indenfor de seneste 30 år sket en stor udvikling i vores opfattelse af idræt, og mange fysiske aktiviteter ses mere som en leg eller en fri bevægelsesform, hvilket medfører, at de ikke kræver helt så traditionelle og regelfaste rammer.